1 Nisan 2014 Salı

İngiltere'nin Birmingham Üniversitesi'nde bilgisayar mühendisliği alanında akademisyenlerden biri olan Flavo Garcia, içlerinde Porsche, Audi, Lamborghini ve Bentley'nin de bulunduğu lüks otomobillerin güvenlik sistemlerini çözen bir algoritma geliştirdi.



Lüks otomobilleri çalıştırabilen kodu
geliştiren akademisyenin makalesinin yayınlanması, Volkswagen'in müdahalesiyle, mahkeme tarafından araba hırsızlığını büyük ölçüde artırabileceği gerekçesiyle yasaklandı.

Flavo Garcia'nın bulduğu kendisine özgü algoritma, bu otomobillerin başlatma mekanizmasını koruyan güvenlik sistemini saf dışı bırakıyor. Garcia ve Almanya'daki Stichting Katholieke üniversitesinde şifreleme uzmanları olan Barış Ege ve Roel Verdult'a karşı mahkemenin uyarısı, bu 4 markada da hisseleri bulunan Volkswagen yararına geçici bir tedbir kararı niteliğinde. Şu anda anahtar ve otomobil arasında Megamos Crypto adı verilen bir güvenlik sistemiyle iletişim sağlanıyor.

Volkswagen, makalelerini ağustos ayında, Washington'da düzenlenecek olan saygın bir güvenlik sempozyumunda sunmak isteyen bilim adamlarından, bazı indirgemeler yaparak, kodun kendisini paylaşmadan, bulduklarının tümünü paylaşmamalarını istemiş fakat akademisyenler öneriyi reddetmişler.

Akademisyenler yasal bir çalışma yaptıklarını ve kamuoyunun güvendikleri sistemlerin açıklarını bilmeye hakkı olduğunu düşündüklerini söylemişler. Hem üreticilerin, hem de hırsızların güvenlik sistemlerinin zayıflıklarını bilip de halkın bilmemesinin adil olmadığını belirtmişler.

Mahkemede bu karmaşık algoritmanın, güvenlik sisteminin arkasındaki yazılımın incelenerek ortaya çıktığı anlaşıldı. Bu yazılımlar ise 2009'dan beri internette rahatlıkla bulunabiliyor.

Akademisyenler, İngiltere'de kullanılan toplu taşıma akıllı kartlarından otomobillere kadar güvenlik konusunda çalıştıklarını ve üreticileri kendi kullandıkları güvenlik sistemlerinin açıklarını fark etmelerine ve bu konudaki çalışmalarını artırmalarına yardım etmek istediklerini söylediler.

Kararda ise akademisyenlerin yayınlama haklarının öneli olduğu fakat lüks otomobil hırsızlığını kolaylaştırarak kamu zararına neden olabileceği nedeniyle tedbir kararı alındığı açıklandı.

Geçici tedbir kararıyla ilgili Volkswagen yetkilileri bir açıklama yapmadılar

0 yorum :

Yorum Gönder